Európa legszebb motoros útjai

 

A Farmer Chapter 2013. májusában kifogástalan aszfalton gyönyürű tájak között egy nagyobb lélegzetű túrát szervez, mely Szarajevó, Mostar, Dubrovnik, és Montenegro (Kotori Öböl) "keleti" hangulatát célozza meg. Aperitív jelleggel íme egy cikk kedvcsinálónak:

Mitől lesz egy egyszerű betonútból elsőrangú motoros útvonal? A motorosok között van egy mondás, miszerint autót vezetni olyan, mintha egy filmet nézne az ember a moziban, míg ha motorozik, olyan mintha maga is szerepelne a filmben. Kitéve az elemeknek, a biztonságot nyújtó fém doboz nélkül, érezve a veszélyt és a sebezhetőséget, az ember a körülötte lévő világ részének érzi magát. Egy jó motoros út gyors egyenesekkel és húzós kanyarokkal teli, ahol a térd a földhöz ér, a pulzus pedig az egekben. Íme Európa legszebb motoros útvonalai képekben.

Európa legszebb motoros útjai

A Guardian - nyilván elfogult - szakírója szerint ez a legélvezetesebb motoros útvonal az öreg kontinensen, de nem árt figyelnie, aki kipróbálja: az angol autóklub szerint ugyanis ez a 11 kilométer hosszú beton Nagy-Britannia legveszélyesebb útszakasza. Az 50 mérföldes sebességkorlátozás ugyan megtette jótékony hatását, de ha valaki végigmegy rajta, rögtön egyértelművé válik, miért ez a legjobb. Az út Macclesfieldben kezdődik és teljes hosszában a legfontosabb a koncentráció, mivel sűrűn követik egymást a kanyarok, ráadásul egyre nehezebbek. Az út nagy részében alacsony kőfal húzódik az út mellett, amelyen keresztül kitűnő kilátás nyílik a környező mezőkre és mocsarakra. A dimbes-dombos, kanyargós útvonal a Cat and Fiddle nevű kocsmánál ér véget. El sem lehet téveszteni a több tucat itt parkoló mociról.

Európa legszebb motoros útjai

Lehetőleg ne a nyári időszakban próbálkozzunk ezzel az útvonallal, hacsak nem akarunk órákon át a nyaralni indulók autói között, dugóban vesztegelni! Miután magunk után hagytuk a nápolyi permanens közlekedési káoszt, megkerüljük az öblöt és kezdetét is veheti az 50 kilométeres utazás. Az útról kitűnően látszik Capri szigete majd pedig, Positano, Ravello érintésével jutunk el Amalfiba. Útközben számtalan helyen állhatunk meg gyönyörködni a csodaszép kilátásban és az út mentén sorakozó parányi homokos öblökben akár meg is mártózhatunk a vízben.

Európa legszebb motoros útjai

A Fogarasi havasokat átszelő utat a 70-es években Ceaucescu parancsára építették és a hegység legmagasabb csúcsai között halad mintegy 35 kilométeren keresztül. Legjobb a nyári időszakban nekivágni, már csak azért is, mert a téli hónapokban az utat lezárják. Magunk mögött hagyva az erdélyi alföldeket az út holdbéli sziklás tájon vezet keresztül, hogy végül felkapaszkodjon a hóval borított fennsíkra. Az útvonal extrái közé tartozik az a kivilágítatlan alagút, amelyen átkelve a gyönyörű Argyas-völgy tetején bukkanunk újra elő. Az út mentén kolostorok és kastélyok sorakoznak. Ha lenézünk a völgye, magunk előtt látjuk a kanyargós utat, melynek gyors kanyarjain Valentino Rossi-énünket is kipróbálhatjuk. Közben persze nem árt vigyázni a fel-felbukkanó ökrösszekerekre és ősi Daciákra. Sokak szerint ez a legjobb motortúra Európában.

Európa legszebb motoros útjai

Az útvonalat célszerű több nap alatt abszolválni és nem végigszáguldani rajta, különben lemaradunk a lélegzetelállító látványról. Bergen városát északi irányban az E39-es úton hagyjuk el, majd rögtön ezután több kisebb-nagyobb kompra kell föl és legurulni, hogy átkeljünk a fjordok vizén. Körülöttünk mindenütt gleccserek vájta völgyek, 1000 métere magasságot is elérő meredek sziklák, amelyek a tinta-kék vízbe vesznek bele. Átkelünk a Sognefjordenen, Norvégia leghosszabb és legmélyebb vizű fjordján, majd gleccserek mellett , hosszú alagutakon át vezet az út, mígnem az UNESCO világörökség részét képező, lenyűgöző Geiranger fjordhoz érünk, amelyet mintha egy hatalmas fejsze vájt volna a szárazföldbe. Követve a kanyargós utat egészen a vízpartig, ismét hajóra szállva a fjord vizét hasítva gyönyörködhetünk a Hét nővér és a Menyasszonyi fátyol nevű hatalmas vízesésekben.

Európa legszebb motoros útjai

Az út keleti irányban követi a partvidéket, majd Hopánál, a grúz határ közelében észak felé fordul, hogy átvágjon az észak-indiai tájra emlékeztető teaültetvényeken. Ahogy átérünk a hágón, a változás azonnali és drámai: a tengerparti nedves éghajlatot és a zöld vegetációt néhány száz méteren belül felváltja Kelet-Anatólia száraz vidéke, ahol minden barna színű, ameddig a szem ellát. Artvin parányi városkája után az úton egyre több a telepakolt teherautó és egyre kevesebb a jó minőségű beton. Aztán a következő hágó után a természet ismét zöldbe vált, dús növényzetű dombok, hűs levegő, hegyi növényzet és alpesi stílusban épült fakunyhók kísérik az utat. Az út teljes hossza csupán 300 kilométer, mégis olyan érzése van a motorosnak, mintha több kontinensen vágott volna át.

Európa legszebb motoros útjai

Ez az útvonal az igazi machók számára ideális. A kanyargó betonszalag vadul kanyarok az ijesztően meredek hegyoldalon, s a száguldás izgalmát csak növeli, hogy szinte alig-alig látni védőkorlátot. Az útvonalon több gyors szakasz is található, de nem árt vigyázni, mert gyakran előfordul, hogy itt-ott jég borítja a betont. Még a legélvezetesebb száguldás közepette is érdemes megállni a 2431 méter magasan lévő kilátónál és egy hosszú pillantást vetni a környező csúcsokra és a gleccserre.

Európa legszebb motoros útjai

Ez a közel 90 kilométeres útszakasz a legjobbak között is az első helyeken van a kontinens kedvelt motoros útvonalai között. Larne városkát észak felé az A2-esen elhagyva az út parányi, bűbájos halászfalvakon halad keresztül, s nem ritkán olyan közel visz a tengerhez, hogy szinte a csizmánkkal érjük a vizet. Az Északi-csatornán átkelve a Mull of Kintyre-n vezet át az út a hasonló nevű félsziget dél-nyugati csücskében, de sok időnk nincs gyönyörködni a tájban, mert a kanyarok egyre élesebbek, s a mélyben meredező sziklákat intenzív fékhasználattal tudjuk csak elkerülni. Az út utolsó szakasza a híres Óriások Gyalogútján visz keresztül, míg végül eléri a Bushmills szeszfőzdét. Kell ennél több?

Európa legszebb motoros útjai

Az út teljes hossza 400 kilométer, de erősen össze kell szednie magát annak, aki egy nap alatt teljesíteni akarja. A domborzati viszonyok és az út minősége miatt legjobb, ha egy enduróval vágunk neki a távnak. Kétségtelenül ősszel mutatja legszebb arcát ez az útvonal, ekkor a montenegrói fekete hegyek ezer színben pompáznak. A Bobotov Kuk síközpont után a Durmitor Nemzeti Parkon át visz az út, ahol kavicsos úton vághatunk át a kopár, kietlen fennsíkon. Okos dolog erre a szakaszra elegendő vizet vinni magunkkal, ritkán látni embert errefelé az út mentén. A fennsík után a régió talán legszebb része, az Európában is egyedülálló Tara-kanyon, ami több mint ezer méter mély és közel 70 kilométer hosszú, s ezzel a leghosszabb a világon. Az út a kanyon peremén halad, alagutakon megy keresztül, míg végül egy parányi hídon kelhetünk át a folyón. Boszniába átérve széles mezőkön és apró falvakon motorozhatunk át, s alkonyattájt pillanthatjuk meg a várva várt végállomás, Szarajevó fényeit.
(megjegyzés: Mi nem pont ezen az útvonalon megyünk, a kavicsos út helyett az új aszfaltozott utat választjuk.) Kölök

Európa legszebb motoros útjai

Talán az előbbinél is egzotikusabb élményt nyújthat egy albániai motoros túra, amelyen mindenki Indiana Jones-nak képzelheti magát. Az egynapos út során senki ne lepődjön meg, ha kígyókkal találkozik, kutyák kergetik meg, sőt előfordult már, hogy fiatalok kalasnyikovot lóbálva ijesztgették a motorosokat. Az út Sarandából, egy dél-albániai üdülővárosból indul, s észak felé haladva a part vonulatait követi. Az út baloldalán hosszú kilométereken keresztül homokos strandok húzódnak, amelyekről természetesen nem hiányozhatnak az Enver Hodzsa által ideálmodott és sajnos az ország védjegyévé vált betonbunkerek sem. Az út jobboldalán meredek, élesen csipkézett hegycsúcsok törik át a felhőket. Az út igazi érdekessége, a számtalan ősi muzulmán falun kívül, az elhagyott és lepusztult állapotban lévő tengeralattjáró-bázis. Ezután következik a Longhera-hágó, amelyen áthaladva olyan érzésünk lehet, mintha egy hullámvasúton ülnénk. Egyik pillanatban még a tenger partján száguldunk, néhány perc múlva pedig már közel 1000 méteres magasságból gyönyörködhetünk a Jón-tenger talán legszebb panorámájában.

Európa legszebb motoros útjai

Az európai motoros útvonalak közül utolsóként egy, az előbbiekhez hasonlóan egzotikus helyszínt ajánlunk motoros olvasóink figyelmébe. A 150 kilométer hosszan húzódó szakaszon kulturális és éghajlati változásokból is bőségesen kijut az utazóknak. A forró és komor Cabo de Gata vulkanikus szikláitól indulunk, Almeira olajos földjein keresztül Las Alpijarras szelíd, jó levegőjű dombságáig. Ezután lélegzetelállító kanyonok vidékén húzzuk a gázt, megszakítva hatalmas fehér színű fennsíkokkal, akár csak a western filmekben. Közülük az egyik legismertebbet, a Jó, a Rossz és a Csúf címűt épp itt forgatták. A hegytetőkön fehérre meszelt házaikkal, mór falvak sorakoznak, egyre magasabbra érve pedig éles kontrasztként óriási szélturbinák tűnnek fel az út mentén. Végül, az út végén a Sierra Nevada 3 ezer méteres csúcsai zárják a száguldást.

 

forrás: Origo.hu

Jövőképünk

"Hosszútávú célunk: Életre Szóló Tagok Toborzása. Kiérdemeljük tagjaink hűségét. Odafigyelünk rájuk, kitaláljuk mire van szükségük, és azon dolgozunk, hogy értéket teremtsünk számukra.
Megbízhatóságunkról, rugalmasságunkról és fogékonyságunkról szeretnénk ismertek lenni, hiszen ezek velejárója a gyarapodás, a magas életkor elérése és az elégedettség. Tagjainkat a bizalom, együttműködés és kölcsönös tisztelet légkörében szeretnénk megerősíteni."