2020.06.05 – Sáros vármegye – Felvidék

Az idei szezonra árnyékot vet a vírushelyzet, így az év első klubtúráját a North Hungary Chapter szervezésében egy későbbi időpontra kellett áttenni. De a mehetnék nagy úr, egy kisebb csapat úgy döntött, nézzük meg a régi Sáros vármegyét.


Nekivágunk tehát három motorral Szlovákia északkeleti csücskének. Péntekre esőt jósolnak (hát ez bejött), a hétvégére azonban már napsütést. Némi bizonytalankodás után „kemények vagyunk vazze” felkiáltással nekivágunk, és hol esőben, hol még nagyobb esőben letoljuk a közel 350 km-t. A szállásunk a Szepességben, egy Lőcse melletti hangulatos erdei panzióban volt.

Szombaton a reggeli után már ragyogó napsütésben indulunk el, az első megállónk Késmárk, ahol megnéztük a mesés evangélikus fatemplomot, és az új templomban tiszteletünket tettük Gróf Thököly Imre síremlékénél. Thököly hamvait 1906 októberében temették újra Késmárkon - a szülővárosában - ahol elhelyezték palástját és zászlaját is, valamint azt a feliratos domborművet, amely izmiti sírját borította Törökországban.

Innen Bártfa irányába fordítottuk a motorokat. A táj Erdélyre emlékeztet a dimbes-dombos, kanyargós útjaival. A bártfai főteret 3 oldalról összesen 46 emeletes polgári ház övezi, melyeket a középkorra oly jellegzetesen keskeny parcellákra építettek. A tér közepén áll a régi Városháza, ahol jelenleg a Sárosi Múzeum legértékesebb művészeti és történelmi műemlékeit őrzik.

A feltörő élményeket este sörökkel lefolytottuk, majd vasárnap reggel hazafelé vettük az irányt. Tartalmas, élménydús túra volt, erre a tájra még biztosan visszajövünk, maradt látnivaló bőven.

-robi-

Jövőképünk

"Hosszútávú célunk: Életre Szóló Tagok Toborzása. Kiérdemeljük tagjaink hűségét. Odafigyelünk rájuk, kitaláljuk mire van szükségük, és azon dolgozunk, hogy értéket teremtsünk számukra.
Megbízhatóságunkról, rugalmasságunkról és fogékonyságunkról szeretnénk ismertek lenni, hiszen ezek velejárója a gyarapodás, a magas életkor elérése és az elégedettség. Tagjainkat a bizalom, együttműködés és kölcsönös tisztelet légkörében szeretnénk megerősíteni."